ebike

06:09 Burak Candan 0 Comments



Velespitim sizleri ebike kategorisinde yeni bir velespit ile tanıştırıyor. Bu bisikletin yazıısını hazırlarken başlık olarak marka  ya da model seçmek yerine direk ebike etiketini kullandık çünkü bu velespit kesinlikle ebike kategorisinin temsilcisi. Öncelikle bisiklet tek harekette katlanabiliyor. Bu çok önemli bir özellik pratik kullanım sunması açısından kullanıcısına. Yaklaşık bir saniyede bisikleti katlamış oluyorsunuz ki bu sürede çamaşır bile katlayamazsınız.

Bisikletin ismi "GiBike" ve bisiklet kickstarter adlı bağış sitesinde çok önemli miktarlarda bağış toplamayı başarabilmiş. Elektrikli motor yani e-bike desteği mevcut bisiklette. Arka tarafından ve jantlarında akıllı ışık teknolojisi mevcut. Bunun yanı sıra bisikletin tüm özelliklerini akıllı telefonunuza entegre edebiliyor ve uzaktan yönetebiliyorsunuz.

Haberin Devamı İçin Tıklayınız.

BMW Bisiklet

01:21 Burak Candan 0 Comments


Ünlü Alman otomotiv devi BMW yıllardır bisiklet ve motosiklet üretmekte. Yenilikçi çalışmaları için de BMWi yani BMW innovative çatısı kurulmuş durumda. İşte HNF Heisenberg XF1 BMWi etiketiyle çıkmış yeni bir ürün. BMW bisiklet desek de HNF Heisenberg'e, o bir bisikletten daha öte bir ürün. Zaten e-bike kategorsinde yer almakta.

Yazının Devamı İçin Lütfen Tıklayınız.

HalfBike ve Jivrbike

07:12 Burak Candan 0 Comments


Bu iki velespit de tasarım harikası denebilir. Biri bisiklet olmasına rağmen zincirsiz çalışıyor diğeri hem bisiklet hem scooter hem de kaykay. O yüzden bu iki ürün için de velespit konseptinden çıkmışlar diyebiliriz.

Haberin Devamı İçin Tıklayınız.

Velespit

06:51 Burak Candan 0 Comments


Velespit kelimesi bizler için oldukça önemli bir esin kaynağı. Bunu daha önceki yazılarımızda da belirtmiştik. Velespit nedir, ne demektir diyecek olursanız kelime kökeninin anlamı farklı günümüzdeki kullanım anlamı farklı. Günümüzdeki kullanımı çoğunlukla ilk dönem bisikletleri çağrıştırmakta. Yani bisikletin ilkel hallerini vurgulamak için kullanılıyor. Kelime kökeni anlamı ise hızlı ayak demek.

Yazının Devamı İçin Tıklayınız.

Velespit Nedir?

06:25 Burak Candan 0 Comments



Velespit, Fransızca kökenli bir kelimedir. Orijinal yazılımı "Velocipede" şeklindedir. Türkiye'de hala çok yaygın olmasa da kullanılmaktadır. Bisiklet kelimesinin eş anlamlısı olarak işlev görmektedir. Velespit, Fransızca olarak "tez ayak" anlamına gelmektedir. Velespitim kelimesi de velespit sözcüğünden türemiştir. Velespit ve Velespitim arasındaki anlam ilişkisi internet dünyasının yeni trendlerinden olan aitlik eki kullanılarak oluşturulmuştur.

Velespit Nedir ve Velespitim Hakkında Ayrıntılı Bilgiye Ulaşmak İçin Tıklayınız. 

Muhteşem Tasarım

13:24 Burak Candan 0 Comments


Bisiklet ve kamp fikri muhteşem tasarımda buluştu. Danimarkalı küçük bir firma tarafından üretilen "Wide Path Camper" maceraperest bisikletçiler için son derece heyecanlandırıcı bir ürün.

Haberin Devamı İçin Tıklaynız.

Organik Bisiklet

10:47 Burak Candan 0 Comments


Buradaki "Organik" kelimesi tabi ki geri dönüşebilir malzeme olarak kullanılmış bir terim. Peki nedir bu organik bisiklet? Organik yani ağaç bazlı malzemeden yapılmış bisiklet fikri Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi'nde eğitimine devam eden öğrenciler tarafından ortaya konulmuş bir çalışma...

Haberin Devamı İçin Tıklayınız.

Akıllı Araçlar ve Bisiklet

16:06 Burak Candan 0 Comments


Teknoloji son hız gelişirken araç trafiğine katkılarını da göz ardı etmemek gerekli. Değişen teknoloji günlük hayatta kullandığımız araçların hemen hemen tümünün prensiplerini de değiştirmekte. Son 15-20 yıldır elektrikli otomobil teknolojisi pek çok açıdan tartışıldı. Gerek tasarruf yanı olsun gerek şarj nakil merkezleri olsun her bir ayrıntısı bloglarda, dergilerde ve gazetelerde tartışıldı. Peki ya Akıllı Araçlar ve Bisiklet ilişkisi nasıl olacak? işte sizler için yazdık.

Yazının Devamı İçin Tıklayınız.

Hayalet Bisiklet

12:50 Burak Candan 0 Comments

BME dizayn tarafından 100 adet örnek olarak üretilmiş ve her bir müşterisi için kişiselleştirilecek. İşte bu müthiş bisikletle sizleri baş başa bırakıyoruz.




Peloton Ne Demek?

17:45 Burak Candan 0 Comments





Peloton, Fransızca kökenli bir sözcük olup küçük top, yumak anlamına gelir. İngilizcedeki pellet sözcüğüyle soydaştır ki pellet de yumak demektir. Pelotonda içindeki bisikletçilerin davranışları yol durumları ve kategorilere göre değişmekle birlikte genel amaç enerji tasarrufu sağlamak ve liderlik mayosunu taşıyan bisikletçinin takım arkadaşları tarafından dış etmenlerden olabildiğince soyutlayarak avantajını korumasına yardımcı olmaktır.

Peloton, ana fikir olarak göç esnasındaki kuşların dizilimine benzer. Uzun kilometreleri aşmak için havada aldıkları şekil ve yakaladıkları doğal aerodinamik yapı peloton için de geçerlidir.

Fakat pelotonda bazı avantajlar anlık değişimlerle dejavantaja dönüşebilir. Zincirleme kazaya yatkın bir pozisyondur öncelikle. Buna ek olarak bozuk ve zorlu arazilerde peloton kazası yaşamak istemeyen bisikletçiler öngörülemez hamlelerle temponun düzensiz bir şekilde artmasına sebebiyet verebilir. Bu da bisikletçilerin yağmurdan kaçarken doluya tutularak daha fazla kaza yapmaları ile sonuçlanabiliyor bazen. Velespitim olarak bisiklet terimleriyle ilgili yazılarımızın devamını dileyerek bu yazının sonuna geliyoruz.

Dünya'ya Damgasını Vuran 6 Bisiklet Markası

14:37 Burak Candan 0 Comments

Bisiklet tercihi kişinin kullanım amacına göre değişir. Seçenekler çoğaldıkça kafa karışıklığınız da artar.Dağ bisikleti, şehir bisikleti veya tur bisikleti, bu türlerden hangisi sizin isteklerinizi tam olarak karşılar? Elbette seçiminizi ihtiyaçlarınıza  göre belirlersiniz. Kimi zaman şehirde sürecek olmanıza rağmen karşılaştığınız yol durumlarını göze alarak dağ bisikleti tercih edebilirsiniz. Ama bu sefer de düzgün yollarda harcayacağınız enerji kaybı aklınıza takılır. Basit makinelerin genel mantığında olduğu gibi her açıdan kar etmeniz mümkün değildir. O yüzden hadi gelin tüm bu sorulardan bir an olsun sıyrılıp geçtiğimiz yılda dünyada öne çıkan marka ve modellere bir göz atalım.

TREK


Pek çoğumuzun aşina olduğu bir markayla başlıyoruz yazımıza. Trek, 1976 yılında Amerika Milwaukee, Wisconsinden kurulmuş ve o günden beri popüleritesini artırarak devam ediyor üretime. Dağ bisikleti ve hibrid bisiklet kategorilerinde piyasaya ağırlığı koymuş durumda. Yol bisikletleri dahil bütün alanlarda en tepeye oynuyor Trek. Firma, yürüttüğü ar-ge çalışmalarıyla iklim değişikliği, trafik ve sağlıksız yaşam gibi karmaşık sorunlara çözümler üretmekten de geri kalmıyor.

SALSA


Salsa bisiklet 1982 yılında kurulmuş. Biraz genç ve daha az popüler bir firma. Sosyal medya hesaplarındaki takipçi sayıları pek çoğumuzun ulaşabileceği sayılarda. Şu an için nokta atış yapmak isteyen maceracı bisikletçilerin tercih ettiği bir marka gibi gözüküyor. Ama dünya listelerinde dağ bisikleti ve yol bisikleti kategorilerinde oldukça iyi konuma gelebilmişler. İlerleyen vakitlede Salsa Bisiklet’i daha sık duyacağımız şimdiden kesin.

SPECİALİZED


Specialized bisiklet teknolojisine getirdiği yeniliklerle dikkat çekiyor. Karbon alaşımı üzerine kurgulanmış ürünleriyle farklılık yaratmayı başarmış durumda. Şu an için dağ ve hibrid bisiklet kategorileri markanın zirveyi zorladığı alanlar.

GİANT


Giant dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi bizim için de oldukça tanıdık bir marka. Şu ana kadar pek çok dünya şampiyonun tercihi ve aynı zamanda en iyi tasarım ödülünün de sahibi. Giant, ürettiği yüksek kaliteyi bize uygun fiyatlarla sunuyor. Böylece marka, kullanıcıları için bir bisiklet olmaktan çok, sürücüler için hayatlarının bir parçası durumuna geliyor.

BİANCHİ


Tam anlamıyla bir İtalyan klasiği. Bianchi, 1885 yılında İtalya’nın Milano kentinde başlıyor macerasına. Dünyanın en eski bisiklet üreticisi. Bisiklet teknolojileri konusunda çalışmalarına son sürat devam eden bir firma. Yol titreşimini yalıtmak üzerine oldukça başarılı işler ortaya koymuş şu ana kadar ve çalışmaların devamını geliyor. Ek bilgi olarak, yılın en iyi yol bisikleti Bianchi tarafından üretilmiş bir bisiklet.

CERVELO


Cervelo daha iyisini yaratmak amacıyla ortaya çıkmış bir marka. İki mühendis, 1995 senesinde zamana karşı yarışan bisikletleri daha hızlı hale getirmek için kafa kafaya vermiş. Adeta sürtünme kuvvetine karşı yazılmış bir destan. İlginç ve oldukça dikkat çekici tasarımları da işin en önemli artılarından biri.
Böylece kısa kısa da olsa bisiklet hayatınıza vizyon katacak markalardan bahsetmiş olduk. Nasıl bir bisiklet istediğinize karar verebildiniz mi? İşte bu soruyla sizleri baş başa bırakıyoruz.

Bisiklet Kuryeler

07:04 Burak Candan 0 Comments


Bisiklet Kuryeler, Amerika ve Avupa gibi bisiklet kültürünün yaygınlaştığı ülkelerde varlığını göstermiş ve günümüze kadar da oldukça  bir uygulama. Kurumsallaşma süreci vakit alsa da şu anda pek çok ülkede temelleri iyi bir şekilde oturmuş.

Türkiye standartları göz önünde bulundurulduğunda bisiklet kuryelerin kullanım alanları sadece büyük şehirler. Çünkü büyük şehirlerde trafik başlıbaşına bir problem. Bunun yanı sıra kargonun şubeye teslim edilmesi, yüklenmesi ve yola çıkması 2 günlük süreçleri bulabiliyor. Aynı gün içerisinde kesin bir teslimat istiyorsanız bisiklet kuryeler şu an için büyük şehirlerde yaşayan insanlara uygun çözümler sunuyor.


Türkiye’de şimdilik İstanbul, İzmir gibi birkaç şehirde bisiklet kurye yapılanmaları var. Kargo firmalarıyla da hemen hemen aynı ücret aralıklarında çalışıyorlar. İstanbul için konuşacak olursak, Kartal-Kadıköy gibi bir mesafede istenilen kargo ücreti 13 lira gibi cüzzi bir miktar.

Bisiklet Güvenlik Yöntemleri

16:38 Burak Candan 0 Comments


Bisiklet kullanıcılarının belki de en çok sıkıntı çektiği konulardan biri bisikletlerinin güvenliğidir. Çünkü hırsızlığa karşı bisikleti korumanın tek yöntemi kilitlemek. Evet, belki her geçen gün daha sağlam ve dayanıklı kilitler piyasaya çıkıyor ama hala kilitlemek, kullanıcılar için kısıtlı bir koruma sağlıyor. Özellikle bisikleti günlük kullanımına entegre etmiş kullanıcılar caddede, sokakta denetleyemeyecekleri pek çok yerde araçlarını bırakmak zorunda kalıyorlar. Doğru bir şekilde kilitlenmeyen bisikletlerin çalınma ihtimali çok yüksek ama tabi ki doğru kilitlemek de hırsızlığın önünde yeterli bir engel olamayabiliyor. Bisikletlerimizi ve araçlarımızı gönül rahatlığıyla park edebileceğimiz günleri dileyerek haberimizi sizlerle buluşturuyoruz.
Öncelikle şunu söylemekte fayda var eğer grup halinde seyahat ediyorsanız tüm bisikletleri birbirine kilitlemek iyi bir yöntem. Bu hırsızlığa karşı etkili bir yöntem. Çünkü bisikletinize sizin dışınızda grup arkadaşlarınızın da göz kulak olmasına imkan sağlar.
Kablo şeklindeki kilitlerden uzak durmak gerekiyor. Güvenlik konusunda çok zayıf kaldıkları ve kolay yöntemlerle etkisiz hale getirebildikleri için bu tarz kilitler, bisikletinizi çalmaya niyet etmiş kişinin fazladan 15 saniye kaybetmesinden başka hiçbir işe yaramaz.
Asma kilit, zincir gibi şeyler kullanmak yerine u-kilit kullanmakta fayda var. Bu tarz kilitler muhakkak zorluk çıkartacaktır niyeti bozmuş kişilere.
En etkili yöntem çoklu kilit kullanmak. İki yerden ayrı ayrı kilitlemek, bisikletinizin güvenliğini sağlamak için alabileceğiniz en iyi önlem.  


Bike Dooring

16:30 Burak Candan 0 Comments



Herhangi bir etkinliğin kültürü oturmaya başladığı zaman o kültürün hakim olduğu dillerde yapılan aktiviteyle ilgili yeni kelimeler türemeye başlıyor ister istemez. Yaşanılan doğal sürecin kaçınılmaz bir sonucu. Bu tarz terimler genelde bulundukları dilde tam olarak ifade edilebildiği için başka kültür ve dillere de olduğu gibi kendilerini transfer ediyorlar. Yapay müdahaleler çoğu zaman yetersiz kalıyor.
Bu haberdeki konumuz “Bike Dooring”. Bike dooring ya da dooring terimi dilimize olduğu gibi çevrildiğinde hiçbir anlam ihtiva etmiyor. Bisikletçilerin sıkça yaşadıkları bir olayı ve korkulan bir olguyu ifade etmek için ortaya çıkmış bir kalıp. Kısaca anlatmak gerekirse, diyelim bir bisikletli park edilmiş ya da hareket halindeki araçların yanından gidiyor ve o sırada araçlardan bir tanesi kapısını açıyor ve bisikletli bu kapıya çarparak kaza yapıyor. İşte bu olaya “Dooring” deniyor. Avrupa’nın bazı ülkelerinde ve Amerika’nın bir kaç eyaletinde yasalarca tanımlanmış bir suç araç içinde seyahat edenlerin dooring olayına karışması. Davalarda hatırı sayılır tazminat cezaları söz konusu olabiliyor. Bisikletçinin sakatlanması halinde hastane masrafları gibi durumlar da davaya dahil ediliyor. Dooring’in özel olarak tanımlanmasının altında bir kaç sebep sayabiliriz. Bunlardan biri bisiklet sürücülerinin olaya karşı hiçbir şekilde önlem alamamaları. Bir diğer sebep ise trafik akışıyla ilgili ciddi derede dikkatsizlik yapılması araçtaki insan tarafından. Bu iki sebep yeter ve gerek şart kabul ediliyor otoriteler tarafından.

Bisiklet kültürü, dünyadaki artış hızına bakıldığında bu tarz pek çok terime gebe durumda. Dünyadaki globalleşme göz önüne alındığında ağırlığın ingilizce terimlerde olacağını dip not olarak düşmekte fayda var.